Dilluns 5 de Desembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
FÒRUM 2.012 CATALUNYA 21
Territori i urbanisme. Estat i alternatives
Què és el Fòrum

El “Fòrum 2012 Catalunya 21 Territori i Urbanisme. Estat i alternatives” és una plataforma de pensament, diàleg, debat i resposta al voltant de l’urbanisme i l’ordenació del territori organitzat per la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’Institut d’Estudis Catalans. Segueix l’esperit constitutiu de la pròpia SCOT, entitat hereva del Primer Congrés de Cultura Catalana (1975-1977), i concretament del seu Àmbit VIII sobre l’Ordenació del Territori i Urbanisme.

El Fòrum és, doncs, un procés de construcció d’alternatives a la situació actual del país, a presentar en un Congrés que es realitzarà la primavera del 2014. Així doncs, entenem el Fòrum com un procés de treball col.lectiu, coordinat des de la SCOT, que produeixi reflexions i sobretot alternatives al voltant de l’ordenació del territori i l’urbanisme. Aquest procés es durà a terme per part de les estructures professionals i/o acadèmiques de la SCOT, ampliat a altres associacions, agrupacions i col.lectius, i estarà obert a la societat civil, recolzant-se per això en un mètode de participació 2.0 i en altres canals d’implicació social més tradicionals. Iniciem el Fòrum amb l’esperit original de la SCOT de promoure més els debats positius d’alternatives que els debats de greuges. Així doncs, al llarg del procés es volen cercar alternatives en tres nivells inicials, de recomanacions, de propostes i de consideracions, enteses com pautes per als camins a recórrer a favor del país en matèria d’ordenació territorial i urbanisme.

Aquest procés tindrà dos anys de recorregut, des del 2012 al 2014, i es culminarà amb una concentració conjunta dels participants i la celebració d'un Fòrum Obert i una Declaració Institucional. Els temes a treballar es construeixen a partir d’un esquema de 13 grups de diàleg (cada un dels quals amb moderadors i relators) sobre àmbits temàtics i diversos diàlegs-dia sobre aspectes més concrets.

També s’oferirà a les institucions publiques, col•legis professionals, universitats, centres de recerca i fundacions i entitats implicades en els temes urbans i territorials que aportin al Fòrum línies temàtiques, demandes i/o problemàtiques a abordar.

Per tal de proposar uns comuns denominadors entre les diferents àrees de treball, la SCOT creu convenient abordar les reflexions compartides a partir de dos elements propis de la nostra disciplina: la transversalitat i la inter-escalaritat.

Partim, doncs, de dos elements fonamentals de l’urbanisme i l’ordenació del territori, entesa com una disciplina integradora de sabers científics i tècnics variats: d’una banda la interrelació que el territori ofereix a les dinàmiques socials, ambientals i econòmiques i, de l’altra, la capacitat d’expressar fenòmens i formular propostes d’ordenació a diferents escales i en àmbits territorials de jerarquia variada. Aquestes dues qüestions, la integració de les polítiques i els fenòmens “sectorials” i la capacitat de saber dirimir l’adequada escala en la lectura dels fenòmens i en la formulació de propostes, seran pautes inel•ludibles en els debats i discussions que tindran lloc en el desenvolupament d’aquest Fòrum.

Us podeu posar en contacte amb la secretaria tècnica del Fòrum a forum@scot.cat

Descarrega't el document de presentació del Fòrum i els diàlegs
 
Xarxes socials