Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
 
Diàleg 3. L’escenari ambiental

Moderador: Sito Alarcón

Relator: Xavier Mayor

Objectiu: Desenvolupar temàticament les reflexions i idees subjacents vinculades a l’estat del món ambiental en relació a l’ordenació i tractament del territori.

Plantejament i eixos temàtics:

1 Introducció


És en la dimensió ambiental on conviuen la complexitat de no poques realitats, voluntats i aspiracions. Hi ha tres idees clau en relació al territori com a matriu d’interaccions:

-La interpretació dels espais oberts més enllà de la idea de sòl no urbanitzable.

-El repte de comprendre i desenvolupar els espais perimetrals entre els espais oberts i els espais urbans.

-La definició activa dels espais urbans també com a ecosistemes, atenent a les qualitats de composició, metabolisme i estabilitat.

Es pretén que es transmeti la comprensió i interpretació de la complexitat i el valor del territori que tenen els professionals i experts del mon de l’ecologia, del medi ambient i de la sostenibilitat. Per tant, posar en valor del territori com a bé essencial en el qual emmotllar la nostra presència i activitat. I com, en base a això, cal una refundació de la comprensió d’aquesta realitat per part d’altres especialitats i que conjuntament han de desenvolupar les estratègies, la planificació i la gestió territorial i urbanística.

La trobada aporta un punt de trobada ara per ara inexistent en aquesta especialitat i apel•la a la superació en el debat i la participació en el Fòrum de la sectorialització cada cop més patent que ha experimentat la disciplina ambiental en els darrer decenni. I ho fa en un moment en el qual hi ha una atmosfera de necessitat de canvi imposat tant per les circumstàncies econòmico socials com també la d’un cert esgotament del model i les pautes de l’àmbit mediambiental lligat al territori.

2 Pautes de treball

Es proposa un format de participació senzill i operatiu que doni veu a tants professionals com sigui possible. En aquest sentit s'ha proposat a diversos experts ambientals un escrit sintètic al voltant d’una reflexió, proposta, alternativa per a poder argumentar, desenvolupar, explicar, explicitar, exemplificar una idea central. La idea pot ser el resultat, d’una visió, d’una experiència, d’una anàlisi, d’un treball, d’una proposta, etc. Els escrits poden abordar aspectes estratègics, de planificació i de gestió.


3 Documents d'aportacions d'experts

-Infraestructura verda: un enfocament integrador (Roser Campeny)

-La infraestructura verda: un territori equilibrat (Carles Castell)

-Estalvi de sòl (Juli Esteban)

-Estructura nodal i avantatges ambientals (Juli Esteban)

-Sòl no urbanitzable (Juli Esteban)

-El canvi de paradigma en la gestió dels espais oberts (Antoni Farrero)

-Coneixement i dinamisme: una qüestiò de temps (Marc Montlleó)

-El territori és un servei sistèmic (Ricard Estrada)


-L'urbanisme dels espais oberts (Sito Alarcón)

-Avaluació ambiental estratègica (Xavier Mayor)

-Normativa ambiental (Xavier Mayor)


Sessió de debat 26 de març
Actualitat territorial
Documentació territorial

Cerca per comarques
Destaquem