Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes prōpies i de tercers per recopilar informaciķ estadística sobre els hābits de navegaciķ. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instalˇlaciķ i ús. Llegeix més Accepto
 
Diàleg 5. Veus i discursos urbans i territorials emergents

Moderador: Xavier Boneta

Relator: Albert Cortina

Co-relator: Josep Báguena

Objectiu: Analitzar el moment actual de les polítiques urbanes i territorials des d’una perspectiva crítica, identificant i conceptualitzant allò que podríem considerar veus i discursos territorials emergents.

Plantejament i eixos temàtics:VEURE DOCUMENT COMPLET (PDF)


1 Plantejament


Aquest grup de diàleg es planteja:

a) Analitzar el moment actual de les polítiques urbanes i territorials des d’una perspectiva crítica (PER QUÈ?).

b) Acotar i definir el concepte d’emergència aplicat a les polítiques urbanes i territorials (QUÈ?).

c) Identificar i conceptualitzar allò que podríem considerar veus i discursos territorials emergents (QUI?).

d) Aprofundir en el coneixement dels continguts i dels enfocaments d’aquestos discursos (COM?).

e) Plantejar escenaris de futur mitjançant exercicis de política-ficció i reculls de bones pràctiques inventades en el marc d’un imaginari Anuari Territorial de Catalunya 2014 (I ARA QUÈ?).

2 Eixos temàtics

Els temes a tractar inclouen la reflexió urbana i territorial en un sentit ampli que va de l’escala de barri, passant per l’escala metropolitana i regional fins a la Catalunya-ciutat. Dins de les temàtiques pròpies de la reflexió urbana i territorial podríem identificar els següents temes, sempre entesos de forma interrelacionada i mai com a compartiments estancs: ciutats, arquitectura i planejament; infrastructures i mobilitat; espais oberts, naturals i agrícoles; governança i participació; medi ambient, residus i energia; desenvolupament econòmic i turisme; tecnologia;...

3 Procés de treball

Una primera fase de debat i intercanvi limitat a l’equip de suport a l’edició té com a objectiu identificar veus, debats o temes emergents; aprofundir en aquests temes i acotar conceptes (primer recull d’idees); plantejar preguntes per cadascun dels temes; definir el llistat de possibles col•laboradors.

Una segona fase pretén obrir el debat i elaborar de forma col•laborativa una publicació audaç en clau d’innovació: un imaginari Anuari Territorial de Catalunya 2014 fet des de la perspectiva dels discursos emergents.

Es proposarà a un seguit de persones de diferents àmbits la redacció d’un breu article o noticia real o fictícia inspirat en alguns dels nous conceptes, projectes, eines, metodologies innovadores, fenòmens, dinàmiques o discursos emergents que haurem discutit amb el primer grup de suport. Cadascuna de les persones de l’equip de suport s’encarregarà d’encarregar la redacció d’articles a un nombre per determinar de col•laboradors.

Una tercera fase contempla la possibilitat d’obrir la convocatòria al conjunt de la ciutadania a través del Portal-web del Fòrum, amb l’objectiu de recollir micro-notícies emergents reals o fictícies que un cop seleccionades per l’equip de suport a l’edició formarien també part d’aquest imaginari Anuari Territorial de Catalunya 2014.

La idea és creuar veu emergent; discurs emergent; concepte, eina, metodologia o projecte innovador; bona practica en relació als nous paradigmes; àmbit territorial d’arreu de Catalunya; visió interdisciplinària.

Una quarta fase, al final del 2013, en la que es recolliran tots aquests articles, notícies i micro-noticies emergents en un PDF en un format similar al que fa servir l’Anuari Territorial de Catalunya real. De la lectura, l’anàlisi i la discussió a partir dels textos redactats pels diferents col•laboradors, els responsables de l’equip de suport, juntament amb el moderador i els relators, s’extrauran les principals idees i es destil•laran aquells arguments i conceptes que ajudin a definir els nous discursos emergents.

ANUARI TERRITORIAL DE CATALUNYA 2023:
DOCUMENT
DIARI FICTICI AMB ELS TITULARS
Actualitat territorial
Documentaciķ territorial

Cerca per comarques
Destaquem