Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
 
Diàleg 6. Ètica en l’urbanisme i l’ordenació del territori

Moderador: Antonio Font

Relator: Albert Cortina

Objectiu: Detectar les idees, els valors i les actituds que fan realitat una ètica de la responsabilitat, aplicada al pensament, a les polítiques, a la planificació i a la gestió de la ciutat i del territori.

Plantejament i eixos temàtics (Descarrega't el document complet)

1 Plantejament

A Catalunya, durant la darrera dècada i especialment en aquests moments de canvi de paradigma i de crisis global (ecològica, econòmica, social, institucional i ètica), els discursos i la practica de l’urbanisme i l’ordenació territorial expressa les contradiccions entre el canvi cap a una nova cultura del territori i una ètica de l’urbanisme i la inèrcia en la gestió i utilització dels instruments tradicionals que en molts casos desemboca en conflictes territorials entre moviments ciutadans, agents econòmics i administracions públiques.

Comencem a adonar-nos que la Modernitat, en la que es subtendia des dels seus orígens l’urbanística, va provocar la separació i posterior desaparició de la “racionalitat axiològica” (dels valors) i la seva substitució per una “racionalitat instrumental”. La humanitat durant aquesta etapa històrica ha utilitzat el saber com a “poder fer” pel domini i l’explotació descontrolada de la Natura, sense voler ser conscients i reconèixer els límits del propi planeta Terra, així com els límits del creixement econòmic, que ha influenciat la nostra idea de de progrés i benestar.

El buit ètic de la nostra civilització tecno-industrial i el buit moral en la ciència i la tecnologia, dins del procés que Nietzche va diagnosticar com l”adveniment del nihilisme”, fa que en aquests moments de profunda transformació (més que de canvi o crisi) en el qual estem vivint la transició d’un paradigma hegemònic cap a un altre de nou, ens fem preguntes sobre la ètica aplicada a l’urbanisme i a l’ordenació del territori.

En aquest procés de re-valorització o re-generació de l’urbanisme i l’ordenació del territori, ens es segurament útil la ètica de la responsabilitat que va enunciar Jonas, caracteritzada per alguns d’aquests aspectes fonamentals:

a) L’ampliació de la responsabilitat (social) a la natura.

b) El foment dels deures cap a les generacions futures.

c) El Foment dels principis d’una praxis col•lectiva, més enllà de la fonamentació de les accions individuals.

Es fa doncs necessari aprofundir en la necessitat d’una nova cultura i una nova ètica aplicada a l’urbanisme i l’ordenació del territori que prioritzi:

a) El be comú

b) El respecte i la protecció de la natura

c) L’equitat social

d) La gestió prudent dels recursos.

e) La competitivitat equilibrada entre els territoris i les ciutats.

f) Una forma més participativa de govern i gestió del territori.

Aquest grup de diàleg del Fòrum vol detectar els principis i sistemes de valors al voltant dels paradigmes territorials (compacitat, connectivitat, identitat, equitat, diversitat, cohesió social, sensualitat, qualitat de vida, regeneració integral...) i de la urbanística moderna, per tal d’assenyalar els valors i principis que haurien de regir, des de una nova ètica, els processos de transformació urbana i territorial en aquestes primeres dècades del segle XXI.

2 Eixos temàtics

1. La definició del “be comú” o de l’interès públic aplicat a l’urbanisme i l’ordenació del territori, en l’actual situació d’una societat de minories, fragmentada i d’interessos contraposats.

2. L’afirmació d’uns valors i uns principis ètics que permetin una opinió pública i una practica professional-tècnica i política a favor dels menys afavorits, en el marc d’unes ciutats i uns territoris mes eficients, mes sostenibles i mes justos socialment.

3. La recerca de nous instruments per un urbanisme i una ordenació del territori que ja no pot basar-se en la generació de plusvàlues per a la construcció de la “ciutat pública” ni en el paradigma hegemònic del creixement, i que te que cercar nous principis des de una lògica del desenvolupament sostenible per generar valor.

4. Les noves formes de participació democràtica des de baix (bottom up) en la construcció dels instruments de govern (plans, lleis, reglaments...) i en la gestió de les transformacions urbanes i territorials.

3 Procés de treball

Es plantejarà el treball a partir dels eixos temàtics principals de diàleg anunciats en forma de preguntes o dilemes punyents que donaran peu al debat. Es preveuen elaborar unes ponències-diàleg a desenvolupar en les respectives reunions de debat intern al llarg de l’any 2013, articulades al voltant de cadascuna dels eixos temàtics principals de diàleg.

Cada reunió es dinamitzada per un dels membres del nucli de diàleg que actuarà com a ponent i els seus resultats seran compilats pel relator i el moderador. Els ponents disposaran d’un temps de 30 minuts per presentar la seva ponència, que anirà seguida de les preguntes i del debat intern entre els membres del nucli de diàleg.

Amb un màxim de 15 dies d’anterioritat a la celebració de cada una de les reunions, els ponents corresponents enviaran un text marc (inèdit o no) que serveixi per situar o contextualitzar el tema objecte de la reunió.

Els textos marc i els resultats parcials de cadascun dels diàlegs es posaran a disposició de la resta de grups de diàleg del Fòrum, es difondran a les xarxes socials a través del portal web del Fòrum i es faran arribar al grup d’experts, per tal que hi puguin fer les aportacions que considerin oportunes.

A finals del 2013, aquests materials, degudament endreçats, es lliuraran a l’organització del Fòrum com a document final del grup de treball.

4 Nucli de diàleg

-Arquitectura/urbanisme:
Dani Calatayud, arquitecte Descarregar ponència en PDF
Xavi Matilla, arquitecte Descarregar ponència en PDF
Andreu Marfull, arquitecte Descarregar ponència en PDF

-Medi Ambient
Eulàlia Comas, ambientòloga Descarregar ponència en PDF

-Filosofia/Sociopolítica
Cristian Palazzi, filòsof Descarregar ponència en PDF
Nemo Remesar, sociòleg-politòleg Descarregar ponència en PDF

-Economia/Dret
Miquel Morell, economista Descarregar ponència en PDF
Oriol Monclús, advocat Descarregar ponència en PDF

Moderador:
Antonio Font
Relator:
Albert Cortina


5 Presentació de les propostes

Descarregar document PDF

Participa al grup de debat sobre ètica en l'urbanisme i l'ordenació del territori!

Podeu fer una aportació a través d'un comentari que us suggereixi la lectura de les ponències o a partir d'alguna idea concreta en relació al paisatge (envieu-lo a través del formulari i es publicarà un cop es validi)
Comentaris (0 en total)
Envia'ns el teu comentari
Opini sobre la notícia que acaba de llegir i en breu serà publicada.
(Nom i cognoms)*
*
Has de copiar, en el camp de text, els 6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F *
* Camps obligatoris
Actualitat territorial
Documentació territorial

Cerca per comarques
Destaquem