Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
 
Diàleg 8. Forma urbis: reptes, processos i tendències del desenvolupament de la ciutat

Moderador: Sebastià Jornet

Relator: Xavier Matilla

Co-relatora: Àngels Gil Vernet

Objectiu: Obrir un debat al voltant del creixement urbà, entès no sols com a extensió, sinó també des la perspectiva de la transformació dels teixits obsolets i del seu potencial de regeneració.

Plantejament i eixos temàtics:


1 Estructura

Els responsables del grup posen de relleu la necessitat d'abordar la reflexió proposada des de perspectives generacionals diferents, de manera que es puguin construir dos discursos independents. Per tant, el grup de diàleg s'estructurarà en dos guions paral•lels responent a les dos generacions per ells representades:

Grup 8.1: coordinat per Sebastià Jornet / Àngels Gil-Vernet
El primer grup pretén recollir la visió de l'experiència. Tant pel que fa al coneixement profund de la disciplina urbanística, des de les seves diferents vessants disciplinars, com des de la trajectòria professional.

Grup 8.2: coordinat per Xavier Matilla
Complementàriament, el segon grup proposa obrir el diàleg a joves urbanistes que tot just han iniciat la seva trajectòria professional. Com a generació, tenen el repte de construir col•lectivament un discurs propi i poden oferir una nova perspectiva d'aproximar-se i pensar la ciutat i el territori, que sobreposant-se als tòpics heretats proposi explorar quines han de ser les formes contemporànies de la ciutat real, menys captiva del passat i de determinades pràctiques habituals, i per tant amb capacitat d'oferir propostes de caràcter radical i experimental.

2 Hipòtesis inicials del diàleg

El diàleg s’iniciarà a partir de 5 hipòtesis inicials sobre les que desenvolupar les reflexions. L'objectiu serà aprofundir les següents hipòtesis a través de diferents eixos temàtic:

2.1.
La nostra societat ha viscut un període històric, dels 80 als 00, en el que la pràctica urbanística, entre d’altres, ha permès millorar substancialment les nostres ciutats. No obstant, en aquests moments ja no podem continuar afirmant el mateix. Aquest període ha finalitzat i s’ha iniciat un nou procés urbà decadent.

2.2.
L’urbanisme recent, s’ha caracteritzat físicament per l’extensió urbana i s’ha fonamentat conceptualment en el que podríem denominar “urbanisme industrial”, en el que el valor màxim ha estat la producció de ciutat per sobre de l’atenció de les necessitats comunes existents. L’urbanisme i la realitat han deixat de coincidir.

2.3. És urgent que realitzem l’autocrítica necessària, entre el conjunt de tècnics urbanistes (especial i específicament entre arquitectes) per tal d’avaluar quins han estat els factors i les actituds que ens han portat a la situació actual.

2.4.
Malgrat la perversió a la que ha estat sotmesa, la forma urbana és un factor clau de la ciutat i el territori, i és necessari aprofundir disciplinarment en com s’ha d’adaptar, evolucionar i aplicar al nou context i noves necessitats.

2.5. Cal adreçar les nostres reflexions a les generacions futures d’urbanistes, seran elles les que hauran de protagonitzar el futur.

3 Eixos temàtics del diàleg

Es proposa aprofundir en les hipòtesis plantejades a través de 3 eixos temàtics, expressats en preguntes:

3.1. Com podem retornar l’urbanisme a la realitat?: de la forma urbana viable (perversa) a la forma urbana necessària.

- Es possible distingir entre disciplina urbanística (dimensió teòrica), els instruments (dimensió tècnica) i els recursos (dimensió econòmica) que l’han de posar en pràctica?

- Quins han de ser els principis fonamentals de la disciplina?

- Quins han de ser el principis fonamentals de la pràctica urbanística?

- Com s’identifiquen i s’interpreten les necessitats urbanístiques?

- Quins han de ser els interlocutors/agents/promotors?

3.2. Quin sentit/ús té actualment el concepte “forma urbana”?

- Originalment la forma urbana era simplement l’expressió de la seva funció. Històricament ha estat vinculada a exercicis d'ordre formal i representatiu. Què és actualment?

- Revisar conceptes: densitat, centralitat, estructura, diversitat, patrimoni, infrahabitatge, etc.

- De la forma urbana del creixement a la forma urbana del decreixement?

- Les formes de la regeneració urbana

- Quina vigència tenen les formes urbanes heretades del passat.

- Relació forma-funció

- Forma urbana i mobilitat

- De quina manera poden/han d'alterar la forma urbana els nous instruments tecnològics vinculats a les relacions socials i la informació.

3.3. La representació/llenguatge/comunicació de la ciutat com a mecanisme fonamental per llegir i comprendre la forma urbana i les seves relacions amb la realitat social.

- Quina és la versió oficial/publicitària de la ciutat?

- Quins són els nous instruments/canals de comunicació per explicar la ciutat?
Actualitat territorial
Documentació territorial

Cerca per comarques
Destaquem