Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
 
Diàleg 10. Turisme: risc o oportunitat

Moderador: Ricard Pié

Relators: Isabel Crespo i Josep Maria Vilanova

Objectiu: Reflexionar sobre les possibilitats de convertir el turisme en un actiu en favor del territori, en una activitat amb capacitat per revitalitzar, rehabilitar i recrear els nostres paisatges.

Plantejament i eixos temàtics


1 Plantejament

El turisme és una de les activitats econòmiques més important del nostre país i la única que actualment suporta la crisi. El turisme a Catalunya suposa aproximadament un 12% del PIB i ocupa al 15% de la població activa. La reflexió sobre aquest fenomen no solament és important per aquestes raons sinó també per les repercussions territorials i urbanes que comporta.

Tal com es diu en el “Pla estratègic de turisme de Catalunya 2013-2016”, el model de turisme català es suporta principalment en la qualitat i atractiu dels nostres paisatges.

El primer és el de la costa, en el que es desplega el turisme de sol i platja, el punt de partida del turisme català i que, tot hi els problemes d’esgotament que manifesta, continua sent el primer atractiu del sector.

El segon és Barcelona, una ciutat que en un període relativament curt, gracies a esdeveniments com el Jocs Olímpics del 1992 i l’Any Gaudi així com per l’esforç dut a terme pel sector,s’ha situat entre les primeres destinacions urbanes d’Europa.

El tercer paisatge és el del turisme d’interior i de muntanya. Encara que el pes aquests és relativament petit, no para de créixer. El turisme interior està cobrint tot el territori, ja sigui a través del turisme tradicional d’alta muntanya i de neu o a través d’ofertes com el turisme rural, de natura o de l’esport.

Està clar que hi ha moltes altres classes de turisme, el cultural, el de negocis, congressos, convencions, mèdic, acadèmic, científic, religiós, gastronòmic, esportiu, de compres, de creuers o de luxe, però el que ens interessa en aquest debat són els tres primers perquè són els que prenen el territori com un recurs bàsic.

La qüestió que ens interessa és discutir sobre les repercussions d’aquest fenomen en termes territorials i urbans, l’incomprensible divorci entre l’ordenació territorial i la planificació turística, en definitiva, sobre l’ús responsable del territori com a atractiu turístic, per un turisme en el que el ciutadà sigui el primer en gaudir del seu territori i el turista, un ciutadà temporal que comparteix amb aquell les bondats del lloc.

2 Eixos temàtics

En la cultura urbanística i d’ordenació territorial, el turisme s’ha entès com el culpable de moltes de les desfetes territorials de casa nostra. Durant el darrer quart del segle passat i principis d’aquest, el turisme s’ha entès més com un risc que com una oportunitat de revitalització, rehabilitació o creació de paisatges i territoris. Es evident que en molts casos això ha estat així, però també és cert que el turisme hauria de ser el primer interessat en conservar i millorar el paisatge, perquè és el paisatge el que el justifica.

Els temes entorn als que es vol organitzar els diàlegs són el debat sobre els tres paisatges: la costa, la ciutat i l’interior. Repensar les estratègies a desplegar en cadascun per transformar l’actual controvèrsia en un diàleg, en una reflexió conjunta de com transformar aquell risc en una oportunitat territorial.

3 Procés de treball

Per parlar d’aquests temes es proposa organitzar tres línies de reflexió i diàleg:

- La costa, un territori amortitzat o un territori a l’espera d’un projecte?

- La ciutat turística, la ciutat dels ciutadans o la ciutat dels turistes, una convivència impossible?

- El turisme interior, el somni d’una Arcàdia rural o l’explotació dels últims recursos?

L’objectiu dels debats és buscar respostes a aquests temes, desvetllar controvèrsies, apuntar alternatives, formular qüestions. Per tirar-los endavant es convida a experts procedents del camp universitari, professional i empresarials.


Blog Diàleg 13. Turisme: risc o oportunitat: Feu les vostres aportacions
Actualitat territorial
Documentació territorial

Cerca per comarques
Destaquem