Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
 
Diàleg Dia 7. La revisió del concepte de sòl no urbanitzable
Diàleg Dia sobre el sòl no urbanitzable
 
-DATA I LLOC: Dimarts 9 de desembre, a les 18:00 h a la sala Puig i Cadafalch de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47)


-OBJECTIU:


En la darrera dècada la introducció dels conceptes, idees i visions que s’han fet des de l’ecologia del paisatge o territorial, fins i tot en espais urbans, han obert un ventall de possibilitats d’aproximar-se també des d’aquesta disciplina a la millor comprensió, i per tant, planificació i gestió d’aquests espais.

L’aproximació clàssica de l'anomenat “sòl no urbanitzable (SNU)” és obsoleta i caduca ara, i una cotilla per a plantejaments més innovadors i eficients. Cal superar-la. L’essència ecològica del mateixos, fa que l’aproximació des de l’ecologia aplicada resolgui molt millor i de manera més potent els seus valors estratègics, els ecològics, els ambientals, i també els productius. I ho fa poden decidir més sòlidament sobre la capacitat d’acollir activitats - noves activitats- en espais oberts. Això és així especialment si l’objectiu és que les coses que hi posem al damunt encaixin millor i generin més actiu, tot mantenint els valors i serveis ecosistèmics que proveeixen.

Amb aquest nou enfocament, cal determinar el valors estratègics, estructurals i funcionals de les diferents peces que configuren els espais oberts. Ens cal definir en clau actual aquests espais i, per tant, també analitzar la fortalesa de l’actual denominació i, si cal , explorar-ne de més actuals.

-DINÀMICA:

Es proposa una taula de debat, amb diferents experts en la matèria. Cada expert farà una presentació de 10 minuts argumentant segons al seu criteri quina és la definició actualitzada del concepte de sòl no urbanitzable i finalitzarà amb una (o dues propostes) de denominació actualitzada de “sòl no urbanitzable” (que evidentment pot ser la ja existent).

A partir d’aquí s’obrirà un debat entre els experts sobre els pros i contres de les denominacions proposades, amb la participació dels assistents a fi i efecte de fer aportacions i de valorar-les.

-MODERACIÓ:

Josep Maria Llop. President de la SCOT


-PONENTS:

Arnau Queralt i Bassa. Ambientòleg.
Ferran Miralles. Biòleg.
Juli Esteban. Urbanista.
Ricard Estrada. Enginyer Agrònom.
Sito Alarcon Puerto. Biòleg.
Xavier Mayor. Biòleg.


-CONCLUSIONS (Xavier Mayor Farguell):

El principal objectiu del diàleg era analitzar i debatre el concepte que fins el moment porta implícit el que s’anomena des de l’urbanisme de sòl no urbanitzable (SNU). Posat sobre la taula va quedar clar que el moment actual demana una revisió profunda i amb urgència de la visió d’aquests espais. Tot i que és una categoria nascuda des de l’urbanisme, les decisions que l’urbanisme pren sobre el sòl no urbanitzable repercuteixen en els territoris implicats força més enllà que en els simples aspectes urbanístics.

El coneixement i reconeixement del valor múltiple d’aquests espais fa que aquesta aproximació des de l’urbanisme ara demani una altra comprensió, una altra intensitat en la seva consideració i una altra mena de presa de decisions.

L’interès del debat ha estat principalment el de valorar els espais implicats en el SNU des de l’aproximació de diferents disciplines professionals implicades, des de les implicades directament en l’urbanisme fins a les que no ho son tant directament però que se’n veuen afectades.

Les intervencions van constatar la multiplicitat de valors i de serveis que aquests sòls proveeixen (ecològics, ambientals, econòmics, socials,...). També hi va haver acord general en la necessitat de plantejar-lo des d’una aproximació territorial de major abast superficial que l’estrictament municipal, per la pròpia naturalesa estructural i funcional, també estratègica, dels territoris implicats.

Quant al canvi o no de denominació, des dels urbanistes no es considera del tot necessari, per bé que no hi ha una posició oposada a trobar alguna altra denominació. En aquest cas el terme “espais oberts” podria funcionar. Des d’altres aproximacions professionals aquest nou terme s’entén com a possible, però també com a insuficient per a incloure la riquesa de valors que el territori no urbà acull.

En tot cas, les denominacions proposades, tant pels ponents com pels assistents, en el transcurs del diàleg van ser les següents: sòl no urbanitzable, espais oberts, espais de valors ecosistèmic, espais biodiversos, camp i territori ecosistèmic.
Actualitat territorial
Documentació territorial

Cerca per comarques
Destaquem