Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
 
Acte final del Fòrum Territori i Urbanisme
Fòrum-Congrés 4
28/5/2015

El dimecres 27 de maig (16:00 h, sala Prat de la Riba, Institut d'Estudis Catalans) va tenir lloc l'acte final del Fòrum Territori i Urbanisme que es va iniciar l'any 2012 a partir de la creació de dotze grups de diàleg. La dinàmica de l'acte, en format de Fòrum-Congrés, va consistir en la discussió i valoració de les propostes del "Document d’Alternatives", que és el resultat de tot el procés del Fòrum. Hi van participar prop de 100 persones.

Els moderadors de l’acte van ser Josep Maria Llop, president de la SCOT; Moisès Jordi, Secretaria Tècnica del Fòrum; Juli Esteban, arquitecte i urbanista; i Irene Navarro, ambientòloga i consultora en paisatge, participació i sostenibilitat local. En les properes setmanes s'actualitzarà el Document d'Alternatives -d'acord amb el debat que es va produir- i s'entregrà a administracions, entitats i associacions vinculades al territori.

VEURE FOTOGRAFIES DE L'ACTE: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7

El Fòrum: un procés participatiu de 3 anys de durada*
En un país petit i divers com Catalunya, el territori i l’urbanisme són estratègics. La situació actual de Catalunya, però, és complexa. Per a Josep Maria Llop, president de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el país «camina cap a un procés de sobirania i millora constitucional dins un context de crisi econòmica estructural i de crisi dels valors de les formes derivades de la transició i l’autonomia», i aquestes circumstàncies han obligat a replantejar les estructures administratives que han governat el país des de la transició. Amb l’objectiu de formular propostes de futur en relació amb el model territorial i urbanístic de Catalunya, el juliol del 2012 la SCOT va posar en marxa el Fòrum 2012 Catalunya 21. Territori i Urbanisme. Estat i alternatives, una plataforma de pensament, diàleg, debat i proposta en què van participar tres-cents experts, aplegats en dotze grups de diàleg. El resultat és el Document d’alternatives, que recull dues-centes cinquanta-cinc propostes, estructurades en cinc línies estratègiques i trenta propostes bàsiques.

Un full de ruta per als ciutadans
El Document d’alternatives és, segons la SCOT, «una proposta oberta a la societat». D’aquesta manera, més enllà de ser aplicable per les institucions i administracions públiques, «ha de ser un full de ruta per als ciutadans de Catalunya i ha d’oferir un programa que permeti millorar l’urbanisme i l’ordenació del territori». De fet, bona part dels grups de diàleg del Fòrum apunten la ciutadania com a agent que ha de tenir un paper clau en el disseny i el desenvolupament d’actuacions, si bé «encara és massa aviat per veure si pot esdevenir una alternativa real a la dicotomia administració-sector privat que ha governat el territori les darreres dècades». «En tot cas», s’afirma en el Document d’alternatives, «sembla evident que estem en una cruïlla transcendent: si la societat civil té un paper clau en les polítiques territorials, s’avançarà cap a un model més participatiu i si ho fa únicament el lliure mercat caminarem cap a un model privatitzador».

*Extret de la nota de premsa de l'Institut d'Estudis Catalans
Fotogaleria relacionada
Actualitat territorial
Documentació territorial

Cerca per comarques
Destaquem